Skutki niedoboru

Ponieważ źródłem l-karnityny są produkty pochodzenia zwierzęcego, na jej niedobory najbardziej narażeni są wegetarianie i weganie. Jednak nawet osoby jedzące mięso mogą przyjmować zbyt mało l-karnityny na skutek nieprawidłowo zbilansowanej diety. Niedobór tej substancji może tez mieć uwarunkowania genetyczne.

Skutki niedoboru l-karnityny u ludzi są znane dopiero od 1973 roku, kiedy to po raz pierwszy opublikowane zostały fachowe informacje na ten temat, oparte o badania kliniczne. W toku badań stwierdzono, że niedobór l-karnityny powoduje powiększenie mięśnia sercowego i jego niedostateczne ukrwienie, uszkodzenie mięśni szkieletowych, a nawet ich zanik. Ponadto zbyt małe ilości przyjmowanej l-karnityny mogą wywoływać zwiększenie masy tłuszczowej, a w rezultacie nadwagę i otyłość.

U osób, u których niedobór l-karnityny ma charakter wrodzony (uwarunkowany czynnikami genetycznymi) obserwuje się takie zaburzenia, jak osłabienie siły mięśni i kardiomiopatię (zmiany w mięśniu sercowym prowadzące do jego dysfunkcji).

Najczęstszym skutkiem niedoboru l-karnityny jest miopatia, czyli uszkodzenia mięśni oraz osłabienie ich siły. osłabienie mięśni szkieletowych objawia się ograniczoną ruchomością,. skoliozą, niewydolnością krążenia oraz wysoką podatnością na infekcje. W skrajnych przypadkach niedobór l-karnityny może powodować zanik mięśni szkieletowych.

Druga grupa zaburzeń wywoływanych przez niedostateczne zaopatrzenie organizmu w l-karnitynę, związana jest z funkcjonowaniem mięśnia sercowego. Niewydolność serca polega na nieprawidłowej pracy mięśnia sercowego, co prowadzi do zmniejszonego przepływu krwi, nieadekwatnego do zapotrzebowania ustroju. Początkowo niewydolność serca przebiega bezobjawowo, a następnie towarzyszą jej takie symptomy, jak upośledzenie wydolności fizycznej nawet przy prostych, codziennych czynnościach oraz duszność spoczynkowa.

Nieprawidłowy poziom l-karnityny w ludzkim organizmie może pośrednio przyczyniać się do powstawania otyłości i nadwagi. Dzieje się tak, ponieważ ta substancja jest odpowiedzialna za przemiany energetyczne z wykorzystaniem tłuszczów, zachodzące w mitochondriach, a zatem stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega jej magazynowaniu.

Sposobem na uniknięcie niedoboru l-karnityny jest stosowanie diety bogatej w produkty pochodzenia zwierzęcego oraz mleko i jego przetwory. W przypadku wegetarian lub osób z genetycznymi predyspozycjami do niedoboru l-karnityny zaleca się jej suplementacja, czyli przyjmowanie tej substancji pod postacią syntetyku w tabletkach lub kapsułach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *