L-karnityna a zaburzenia gospodarki lipidowej

Istotnym wskazaniem lekarskim do przyjmowania l-karnityny jest zaburzenie gospodarki lipidowej, czyli nieprawidłowe stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi. W powszechnej opinii panuje przekonanie, ze cholesterol jest substancją szkodliwą dla ludzkiego organizmu. Jest to tylko połowiczna prawda, ponieważ istnieją dwie odmiany cholesterolu, z których tylko jedna w zbyt wysokim stężeniu może być niebezpieczna dla zdrowia. L-karnityna sprawia, że nadmiar cholesterolu zdolnego do odkładania się w tętnicach, zostaje zmniejszony. Dzieje się tak, ponieważ l-karnityna modyfikuje cząsteczki cholesterolu LDL w taki sposób, że jest on łatwiej wychwytywany przez lipoproteiny HDL, a tym samym jego wydalanie zostaje zwiększone.
Lipoproteiny o dużej gęstości, czyli „dobry” cholesterol HDL (high density lipoproiteins), nie szkodzą zdrowiu, natomiast „zły” cholesterol LDL (low density lipoprotein) w nadmiarze może doprowadzić do miażdżycy. Liproteiny LDL transportują cholesterol do komórek, natomiast lipoproteiny LDL usuwają nadmiar LDL, który wraca do wątroby i dzięki jej detoksykacyjnemu działaniu jest wydalany. Jeżeli poziom cholesterolu HDL jest zbyt niski, wzrasta poziom szkodliwego cholesterolu.

Jeżeli nadmiar lipoprotein LDL nie jest usuwany, szkodliwy cholesterol odkłada się jako blaszki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, zatyka tętnice i prowadzi do miażdżycy (arteriosklerozy). W aorcie, tętnicach wieńcowych i mózgowych oraz tętnicach kończyn pod wpływem podwyższonego poziomu cholesterolu LDL dochodzi do zmian zwyrodnieniowych. Prowadzi to często do stwardnienia tętnic.

Najprościej jest regulować gospodarkę lipidową za pomocą odpowiednio skomponowanej diety, ale można również stosować dodatkowe suplementy. Należy do nich l-karnityna, którą lekarze często polecają osobom, u których wykryto zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. L-karnityna z jednej strony obniża poziom szkodliwego cholesterolu, a z drugiej strony podnosi stężenie „dobrych” lipoprotein HDL o dużej gęstości. Powoduje to, że suplementacja l-karnityny pozwala utrzymać gospodarkę lipidową w równowadze, a przez to staje się bardzo ważnym elementem zapobiegania miażdżycy i innych zmian zwyrodnieniowych w tętnicach.

Naturalnym źródłem l-karnityny są produkty pochodzenia zwierzęcego, jednakże specjaliści polecają raczej stosowanie l-karnityny w jej postaci syntetycznej, czyli jako suplement diety w tabletkach lub kapsułkach. Wynika to z faktu, iż produkty odzwierzęce zawierają bardzo dużo tłuszczów zwierzęcych, które mogą podnosić poziom szkodliwego cholesterolu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *