L-karnityna a otyłość

Otyłość jest znacznie poważniejszym stanem niż nadwaga. Cierpi na nią około 30% Polek i 20% Polaków. Do przyczyn tej choroby należy nie tylko nieprawidłowy tryb życia i tucząca dieta – otyłość może również być powodowana czynnikami genetycznymi, czyli wrodzonymi predyspozycjami do przybierania na wadze. Otyłość to choroba, która dotyka cały organizm, a charakteryzuje się nadmiernym zwiększeniem tkanki tłuszczowej oraz zwiększenia liczby i objętości komórek tłuszczowych.

Otyłość zazwyczaj powoduje wiele innych schorzeń, które z nią współwystępują. Dlatego o leczeniu otyłości u konkretnego pacjenta może decydować tylko i wyłącznie lekarz, który zna historię jego choroby. Otyłość może doprowadzić do nadciśnienia, cukrzycy insulinozależnej, zaburzenia gospodarki lipidowej oraz schorzenia układu krążenia. Jednakże bez względu na indywidualne różnice w przebiegu choroby każda osoba cierpiąca na otyłość musi stosować właściwą dietę oraz prowadzić miarę aktywny tryb życia.
Lekarze w walce z otyłością swoich pacjentów często zalecają stosowanie l-karnityny. Nie jest to jednak zwyczajny suplement, jaki można dostać w aptece bez recepty, ale specjalne preparaty oparte na l-karnitynie, wykorzystywane w przypadku poważniejszych schorzeń.

L-karnityna jest często stosowana w odchudzaniu, ponieważ jej najważniejszym zadaniem jest usprawnianie transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one spalane w procesach energetycznych. Kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach nie są w stanie samodzielnie przeniknąć przez błonę mitochondrialną, otaczającą mitochondria. L-karnityna jest naturalnym „przewodnikiem”, który sprawia, że tłuszcze są w stanie przedostać się do mitochondriów. W mitochondriach kwasy tłuszczowe zostają zamienione na energię, czyli spalone. Najprościej mówiąc: l-karnityna jest potrzebna do tego, aby mięśnie były w stanie spalać tłuszcz. Efektem jest redukcja tkanki tłuszczowej oraz zapobieganie wytwarzaniu się nowych komórek tłuszczowych i ich nadmiernemu magazynowaniu w organizmie. Pod wpływem l-karnityny także tłuszcz zapasowy jest zużywany do produkcji energii.

Należy jeszcze zaznaczyć, że do naturalnej produkcji l-karnityny przez ludzki organizm potrzebna jest obecność witaminy C, tymczasem u wielu osób otyłych stwierdza się niedobory tej witaminy. Z tego powodu w suplementach do walki z otyłością stosuje się połączenie l-karnityny i witaminy C z chromem, który zmniejsza łaknienie. L-karnitynę mogą także stosować osoby o prawidłowej wadze ciała w celu jej stabilizacji i utrzymania w normie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *