L-karnityna

L-karnityna wzięła swoją nazwę od łacińskiego określenia carnio (mięso), ponieważ po raz pierwszy pozyskano ją z mięśni. Jej inna nazwa to witamina Bt. Karnityna typu D nie posiada działania biologicznie czynnego, w przeciwieństwie do karnityny typu L, która wpływa na przemiany lipidowe i kondycję mięśni.

Główną funkcją l-karnityny jest regulowanie gospodarki lipidowej, czyli tłuszczowej. Jest to związek chemiczny, który ulega syntezie w wątrobie, nerkach i mózgu. Składa się z dwóch aminokwasów: metioniny i lizyny. 98% zawartości l-karnityny w organizmie jest magazynowane w mięśniach szkieletowych i mięśniu sercowym. Jej synteza w wątrobie wymaga obecności witamin C, PP, B6 i żelaza.

L-karnityna jest także dostarczana ludzkiemu organizmowi wraz z pożywieniem. Do jej źródeł należą przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko i jego przetwory, mięso (przede wszystkim wieprzowina, baranina i wołowina) i ryby. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają zbyt mało l-karnityny, aby dzięki nim pokryć zapotrzebowanie na tę substancję, które wynosi 15 mg na dobę.

Dodatkowa suplementacja l-karmityny jest zalecana przede wszystkim osobom uprawiającym intensywny trening fizyczny i ciężko pracującym fizycznie, a także wegetarianom.

L-karnityna w dużej mierze odpowiada za transportowanie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, czyli za przemianę pożywienia na energię. Kwasy tłuszczowe o krótkich i średnich łańcuchach za sprawą l-karnityny są usuwane z mięśni – w ten sposób substancja ta oczyszcza organizm z toksyn.

Niedobory l-karnityny prowadząco wielu groźnych schorzeń, wśród których na pierwszym miejscu należy wymienić te, które dotyczą tkanki mięśniowej: miopatia (osłabienie mięśni szkieletowych), uszkodzenia mięśni i niewydolność mięśnia sercowego. L-karnityna jest podawana pomocniczo w przypadku przeprowadzania dializ, w leczeniu zaburzeń związanych z gospodarką tłuszczową, otyłości i chorobą Alzheimera, a także u osób cierpiących na AIDS, miażdżycę naczyń obwodowych, chorobę wieńcową oraz niewydolność krążenia. Jako że l-karnityna znajduje się w produktach zwierzęcych, na jej niedobory szczególnie narażeni są wegetarianie.

Do najistotniejszych właściwości l-karnityny poza transportem łańcuchów tłuszczowych do mitochondriów należy obniżanie poziomu złego cholesterolu, utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, zwalczanie wolnych rodników i ochrona naczyń krwionośnych.
L-karnityna jest dobrze tolerowana przez organizm, chociaż jej nadmiar może niekiedy doprowadzić do nudności, wymiotów, biegunki, bólu brzucha i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *