Funkcje

Do najważniejszych funkcji l-karnityny należy wpływ na gospodarkę lipidową, czyli tłuszczową. Odpowiada ona za transportowanie kwasów tłuszczowych zbudowanych z długich łańcuchów do mitochondriów, w których dochodzi do szeregu przemian energetycznych. Po przedostaniu się do mitochondriów kwasy tłuszczowe są zamieniane na energię. L-karnityna usprawnia zatem proces spalania tłuszczu i zapobiega jego magazynowaniu w organizmie. Z tego powodu jest ona przyjmowana często przez osoby walczące z nadwagą i otyłością.

Krótkołańcuchowe i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wykazują działanie toksyczne, jeżeli są zgromadzone w nadmiarze. L-karnityna usprawnia procesy polegające na usuwaniu substancji toksycznych, powstałych w wyniku nadmiaru kwasów tłuszczowych o krótkich i średnich łańcuchach. W efekcie organizm ulega detoksykacji, czyli oczyszczeniu z substancji szkodliwych.

L-karnityna jest szczególnie pomocna sportowcom. Zażycie jej przed wysiłkiem fizycznym powoduję, że procesy przemiany tłuszczu ulegają przyspieszeniu, a zatem podczas treningu mięśnie będą miały dostatecznie dużo energii, wytworzonej w mitochondriach z kwasów tłuszczowych. Optymalne zaopatrzenie mięśni w energię podnosi ogólną wytrzymałość organizmu i zmniejsza zmęczenie odczuwane po podjęciu aktywności fizycznej. Spalanie tłuszczu pod wpływem l-karnityny jest możliwe wyłącznie dzięki łączeniu suplementacja z wysiłkiem fizycznym.

Warunkiem utrzymania mięśni szkieletowych jest dostarczanie organizmowi dobowego zapotrzebowania na l-karnitynę. To samo dotyczy mięśnia sercowego. Niedobory l-karnityny powodują niewydolność mięśnia sercowego oraz osłabienie mięśni szkieletowych, a w skrajnych przypadkach nawet ich zanik.

Ina ważną funkcją l-karnityny jest regulowanie gospodarki cholesterolowej. Wpływa ona na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Dzięki temu stanowi istotny element profilaktyki takich chorób, jak choroba wieńcowa, miażdżyca, udar mięśnia sercowego, udar mózgu i choroba zakrzepowo-zatorowa.

Najnowsze badania dowodzą, że l-karnityna stanowi ważny czynnik decydujący o męskiej płodności. Dostarcza plemnikom energię i wpływa na ich ruchliwość oraz żywotność, znacząco ponosząc jakość spermy.

Wpływ l-karnityny na funkcjonowanie układu nerwowego polega na podnoszeniu zdolności do koncentracji uwagi i zapamiętywania oraz poprawieniu refleksu i łagodzeniu stanów napięcia nerwowego. Wykazano także, że l-karnityna w pewnym stopniu poprawia nastrój i pomaga zwalczyć depresję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *